Två plan och altan

Specialhus 


I Viksjö i Järfälla har Maria Hammarberg och hennes man byggt sitt drömhus, en modern villa i två plan, med en gigantisk altan. Maria har byggt hus förr, det här var fjärde gången gillt och vis av erfarenhet så visste hon precis hur hon ville ha det.

De utgick från en grundmodell som de hittade på nätet och gjorde en egen skiss utifrån den. Sen kontaktade de tre olika husföretag med sitt förslag och fastnade för Fiskarhedenvillan. Främst för att Fiskarhedenvillan var de enda som använde lösvirke. Alla andra utgick från färdiga moduler.

- Det är en stor fördel, inte minst är det lättare att göra ändringar om man skulle komma på något under resans gång, säger Maria Hammarberg.

Bygget startade i oktober 2012 och huset stod klart för inflyttning i maj 2013. Allting flöt på väldigt smidigt och Maria framhåller särskilt de duktiga hantverkarna.

- De var fantastiska! Jag tror det var enkelt för dem också, eftersom vi har vetat från början exakt hur vi ville ha det. Inget av mina tidigare husbyggen har flutit på så bra.

Huset är på 165 kvadratmeter fördelat på två plan. Här bor Maria och hennes man, samt varannan vecka Marias två barn. De hade velat ha lite större först, men kommunen tillät inte att de byggde större på tomten.

- Vi har optimerat ytorna och är nöjda ändå, säger Maria.

Grunden, huset och garaget utfördes av Fiskarhedenvillans hantverkare, sen har de gjort mycket själva, eller tagit hjälp av andra hantverkare utifrån. I stället för gräsmatta har de satsat på stenläggning och en enorm altan på 300 kvadrat.

- Till de bitarna tog vi hjälp utifrån. Sen gillar jag ju att fixa själv också. Man håller på hela tiden och blir ju aldrig färdig. Jag tycker det är kul!

De är väldigt nöjda med hela huset, men just den enorma altanen är nog det allra bästa ändå.

- Den är fantastisk! Vi har njutit så mycket där i sommar. Det är så skönt också att slippa hålla på med gräsklippning och allt.

Maria vill tipsa de som köper hus för första gången att tänka genom alla aspekter och vara ordentligt förberedd innan man kör igång.

- Man måste var intresserad när man bygger hus! Det är ett jätteprojekt och det krävs att man är väldigt engagerad i hela bygget från början till slut. Se också till att göra en väl tilltagen budget, med utrymme för oförutsedda utgifter. Inte minst tror jag att många inte räknar med hur mycket förarbete som krävs på tomten och vad det kostar.

Se där, några tips från en erfaren husbyggare. Själv är hon inte rädd att göra om det igen. Tvärtom!

- Nej, jag håller redan på att skissa på det femte huset, skrattar Maria.

Specialhus Collage