På första parkett

På absolut första parkett sitter Maggan och Björn och smygkikar på älg och rådjur som oblygt rör sig på deras tomt. Och utsikten från husets många fönster bjuder på den storslagna Siljan. För fyra år sedan flyttade de in i sin nybyggda Orre i Vikarbyn norr om Rättvik, och stortrivs.

Vikarbyn norr om Rättvik är en genuin liten dalaby vid Siljans strand. Här bor Maggan Ljungberg och Björn Eriksson. Sedan fyra år tillbaka bor de i en specialanpassad Orre och stormtrivs.

– Det känns som att det inte går att bo bättre, säger Maggan. Huset är byggt efter våra önskemål, men tomten gör ju sitt till så klart. Högt läge, i skogen men ändå mitt i byn och med utsikt över Siljan.

Familjen bodde tidigare i ett hus i närheten som de delade med Björns mamma. De började fundera på att bygga eget och fick då köpa tomt av både svärmor och av byn för att få tillräckligt stort. Tomten är en naturtomt men med många små finurliga inslag som ändå gör den speciell.

– Vi fick spränga en hel del när grunden skulle på plats. Vi har tagit tillvara på sten från sprängningen och lagt den framför verandan där vi också planterat perenner. Det känns lite kul, säger Maggan. 

Huset som är på 98 kvadratmeter plus ett loft, är fullt av personliga lösningar. Kyl och frys samt kaminen, är inbyggda i en egendesignad mur, till exempel.

– När vi hade bestämt oss för Orren så åkte vi och tittade på ett sådant hus i Borlänge. Det var bra, för vi blev klara över att vi ville ha det annorlunda. Bland annat så tycker vi om en gammaldags lite mer rustik stil och det har vi nu genomgående i hela huset, förklarar Maggan.  

Förtroende  

Att det blev just Fiskarhedenvillan för paret Ljungberg förklarar Maggan med att de fick förtroende för säljaren och de tyckte att det verkade vara riktigt bra hus med möjlighet att själv välja hur stort åtagande man ville köpa.

– Vi köpte byggsatsen av Fiskarhedenvillan. Sedan hade vi två lokala, jätteduktiga snickare som satte upp det åt oss och gjorde resten. Det har fungerat hur bra som helst. Allt har flutit på och material har kommit i tid. Man blir ju mörkrädd när man ser på TV hur många som har råkat illa ut när de har byggt hus. Det är en stor affär och vi är verkligen glada över att vi har gjort rätt val.

Det vackra huset i Vikarbyn har fått en hel del uppmärksamhet. Flera tidningar har varit och gjort inredningsreportage och blivande husbyggare vill komma och få inspiration.

– Det är jättekul att få vara en inspiration för andra. Vi har bland annat valt lite annorlunda färger på vårt hus; järnvitriol som är underhållsfritt och runt fönstren har vi en alldeles speciell röd färg, Gunnars röda, som vi tycker jättemycket om. Vi har fått många frågor om just husets färger. 

Är det något som ni skulle ha gjort annorlunda?  

– Vi skulle ha byggt en grovingång. Vi har hundar och då behöver man en ingång till, men det tänkte vi inte på då. I övrigt är det inget vi ångrar – det är precis som vi vill ha det.