När tomten fick styra föll valet på en Sidensvans

Sidensvansen

Det var tomten som fick styra när Tommy och hans fru Maria skulle välja husmodell. Paret hade köpt en attraktiv älvtomt och ville utnyttja förutsättningarna maximalt. Valet föll på en Sidensvans som med sina generösa fönster tar in den vackra älvutsikten på ett fantastiskt sätt.

Tämligen anspråkslöst från vägen men desto mer imponerande från älvsidan är det röda enplanshuset i Kårby, strax utanför Borlänge. Tommy och Maria har nu bott i sitt nybyggda hus i ett och ett halvt år. Och familjen, som också består av Marias tonårsson Kalle, stortrivs.  

– Det gör vi verkligen. Vi frågar oss varje dag om det verkligen är möjligt att vi får bo så här. Det känns fantastiskt att ha älven som utsikt, och vi njuter verkligen av alla årstider, det är lika fint här året runt, säger Tommy.

Huset som paret valde att bygga, Sidensvansen är med sina 150 kvadratmeter ett luftigt hus med generösa ljusinsläpp. Ena kortsidan av huset består av fönster från golv till taknock och den delen av huset ligger på tomtens södersida, mot älven.  

– Sidensvansen var det perfekta huset för vår tomt. Tomten är ganska smal, och vi ville helst ha ett enplanshus. En ekvation som inte är helt lätt att få ihop. Vi ville också att husmodellen skulle ” ta in” det fina älvläget så mycket som möjligt.

Byggnationen av huset flöt på bra. Tommy och Maria tog hjälp med i stort sett allt förutom utvändig målning som de gjorde själva. Tommy tycker ändå att det är en hel del arbete man får lägga ned som husköpare under resans gång.

– Eftersom vi inte hade byggt hus förut så var det lite av en överraskning. Alla entreprenörer som är inblandade, beslut som ska tas, material som ska levereras och allt ska bli rätt. Men det är ju så, att bygga hus kräver delaktighet hela vägen.

Tommy och Maria är nöjda med alla de val de gjorde i samband med byggnationen. För att förbereda sig så bra som möjligt tittade de på färdigbyggda Sidensvansar och fick på så sätt idén till ett loft ovanför hallen.

– I originalritningen så är det öppet upp till nock där, men utrymmet fungerar utmärkt att göra ett loft av. Vi har gjort lite andra förändringar på ritningen också för att få det så att det passade oss så bra som möjligt, säger Tommy.   För Tommy och Maria innebar flytten en stor förändring. Tidigare bodde de i en hyreslägenhet inne i centrum. Sommarstugan som tidigare var ett viktigt andningshål börjar nu kännas överflödig.

– Vi känner mer och mer att vi inte har behov av den på samma sätt. Vi har ju allt vi vill ha här hemma. Lugnt och skönt med vatten inpå knuten. Vill man ta sig ett dopp så är det bara att gå ner till bryggan.  Vi tillbringar så mycket tid vi kan hemma.

Det nya boendet känns så bra att Tommy, som är egen företagare, har valt att flytta hem kontoret.

– Jag håller på som bäst och förbereder det nu. Ett av gästrummen får bli kontor. Det är betydligt trivsammare att jobba härifrån än att sitta och arbeta i ett kontorsrum i centrum.

 Sidensvansencollage