Kökets storlek var viktigast


Familjen Karlborg i Mjölby ritade själva sin Fiskarhedenvilla med utgångspunkt i standardmodellen Rödhaken. Framförallt har familjen valt att göra de vardagspraktiska utrymmena mycket större, som kök, badrum och tvättstuga. Dessutom ville de satsa på familjetrivseln med en utomhusjacuzzi alldeles utanför badrummet med 
bekväm närhet till en stor bastu där hela familjen får plats.

– Vårt fredagsmys inleds alltid med ett bad i jacuzzin och en värmande bastu innan det är dags att ställa sig i köket och duka fram tacobuffén, säger Anna Karlborg.

Familjen Karlborg byggde sitt hus 2011 i ett nytillkommet villakvarter strax utanför Mjölby. Att hitta lösningar som gör att man trivs i vardagen var viktigt för familjen.

– Vi utgick från modellen Rödhaken men vi gjorde köket mycket större. Det är där man tillbringar stora delar av sin tid, både till vardags och under helgen. Även badrummet var viktigt att få stort och rymligt, säger Anna Karlborg.

Stort kök var viktigt

Huset är 196 kvadratmeter stort i sin nuvarande form och passar familjen och dess två döttrar, sex och åtta år gamla, alldeles utmärkt. Familjen valde att göra en inglasad utbyggnad baktill på huset vid köket. Det är likaså en utbyggnad vid badrummet och där har de också byggt in verandan. Tvättstugan är stor och rymlig.

– Just kökets storlek är nog ändå det viktigaste. Vi har stått så många som 14 personer och bakat pepparkakor här vid våra väl tilltagna bänkytor. Det är roligt att ha möjlighet att samla stora delar av släkten samtidigt, säger Anna Karlborg.

Familjen Karlborg bläddrade länge och väl i kataloger och besökte en lång rad visningshus innan valet slutligen föll på Fiskarhedenvillan. Det var vid ett besök hemma hos en kollega som paret Karlborg bestämde sig.

Det var något med atmosfären

– Kollegan bor i en Fiskarhedenvillan. Det var något med atmosfären när vi gick in. Det är svårt att säga exakt vad det var. Det kändes nybyggt men ändå inbott på ett behagligt sätt. Vi kände samma känsla när vi var inne i ett av Fiskarhedenvillans visningshus, säger Anna.

Hon upplever också de första kontakterna med Fiskarhedenvillan som behagliga. Köpprocessen var intensiv, men det är också en viktig process att gå igenom för att få det hus man önskar.

– Det var inte lätt att köpa av Fiskarhedenvillan. Och det menar jag i positiv bemärkelse. Man fick verkligen engagera sig i sin husaffär och själv ta de viktiga besluten. Det tyckte jag kändes väldigt bra eftersom många andra husförsäljare har känts alldeles för ”krängande” och ”säljande”. Men Fiskarhedenvillan var seriösa och ville att besluten skulle mogna fram hos en själv, säger Anna.

Det praktiska är viktigast

Familjen Karlborg var själva projektledare för sitt bygge och styrde över de entreprenörer och hantverkare som skulle bygga huset.

– Visst kräver det en hel del av dig med samordning och tajming mellan de olika hantverkarna. Men det var något som vi då upplevde att vi hade tid och lust att göra. Men det är viktigt att man verkligen har den tiden, säger Anna.

Anna Karlborg vill slutligen ge ett tips till alla som går i byggtankar.

– Visst är det viktigt med den estetiska utformningen. Men utgå alltid från vad som är praktiskt och funktionellt i första hand. Man ska leva i sitt hus större delen av sin tid och då är funktionaliteten en viktig trivselfaktor, säger Anna.