Huset som inte fanns

Näktergalen

På en strandtomt vid kusten nära Gävle skulle Mikael och Maria Söderström bygga sitt drömhus. Rymligt och luftigt skulle det bli, med stora fönster ut mot viken och trädgården.

– Vi höll på att drunkna i huskataloger innan vi fick ett tips från en vän. Han hade byggt med Fiskarhedenvillan och var mycket nöjd, berättar Mikael.

När det sedan var dags att välja husmodell fanns det ingen som passade perfekt. Mikael och Maria hade gjort ett rejält förarbete och hade mycket bestämda åsikter. Genom att besöka visningshus från olika leverantörer, inspireras av fina hus i trakten och kolla in tidningar och bilder på nätet konstruerade de sitt drömhem. Men det var ett hus som bara fanns i familjen Söderströms fantasi. Övertygade om sin vision gick de till Fiskarhedenvillan och presenterade önskemålen.

– Jag tror att vi hade avvikande önskemål om det mesta, från planlösning till placering av fönstren. Trots det lyckades säljaren på Fiskarhedenvillan hitta en grundmodell som kunde modifieras enligt våra skisser.

Kataloghuset som utgjorde grunden till familjen Söderströms nya hus hette Sparven, men när det stod färdigt var det inte längre någon sparv, utan en näktergal.

– Jo, nu finns vårt hus som en valbar modell, skrattar Mikael. Det är smickrande. Näktergalen är en traditionell hustyp i 1,5 plan med sadeltak, stora gemensamhetsutrymmen och generösa ljusinsläpp. Från köket är det fri sikt genom matsal och vardagsrum ut mot terrass och trädgård.

– Att placera fönstren var ganska knepigt. Något som ser fint ut från utsidan kan kännas helt malplacerat inifrån och vice versa. Men vi är jättenöjda med resultatet.

Jo, Söderströms är helnöjda. Inte bara med själva huset, utan också med byggprocessen.

– Jag gillar att man kan göra delar av jobbet själv med Fiskarhedenvillan. Även om vi lejde bort det mesta känns det trevligt att ha varit med och byggt lite grann, säger Mikael.

Med gemensamma krafter spikade familjen upp fasadpanelen, målade och lade takpannorna. Resten av jobbet gjorde Fiskarhedenvillans entreprenörer.

– Det är verkligen något att rekommendera. Entreprenörerna var kalasbra! Dessutom kände de ju varandra sedan tidigare, så arbetet gick grymt smidigt.

Söderströms valde att måla sitt hus i Falu svart, en matt slamfärg som låter huset smälta in mot skogen i fonden. När huset byggdes, 2007, var det knappt någon som målade en villa i svart, men idag är det vanligare.

– Vi känner oss som trendsättare, säger Mikael. Både med huset och med färgen. Tänk så bra det kan bli om man väljer en flexibel husleverantör.

Näktergalen collage