De föll för den gammeldags charmen

– Jag har alltid sagt att jag inte är typen som kommer att bygga hus, säger Anders. Men tänk, så blev det ändå. 

Anders och frun Johanna valde dessutom att gå hela vägen när de nu väl hade bestämt sig – de byggde sin Doppingen till största delen på egen hand. Kan man bli mer husbyggare än så?  

Anders och hans fru Johanna bor med sina två barn i en ståtlig Doppingen i ett villaområde norr om Stockholm. Anders sjungande dalmål avslöjar att han är inflyttad Stockholmare.  

– Husen här i Stockholmstrakten är som bekant dyra, även om de är gamla och har renoveringsbehov. Vi hade ändå tänkt köpa begagnat men hittade inte något som passade. I stället sprang vi mer eller mindre på en tomt och ganska snart hade vi ändrat oss. Vi skulle bygga ett hus som passade vår familj och våra behov.

Anders och Johanna bestämde sig för en och en halvplanshuset Doppingen. Kanske det hus i Fiskarhedenvillans huskollektion som är mest lantligt och gammaldags i stilen.

– Vi föll för Doppingen eftersom vi gillar den här gammaldags charmen som huset har, säger Anders.  Johanna som har känsla för färg och form tycker om den lantliga stilen och vi kände att Doppingen skulle göra hennes idéer rättvisa. Att det blev just Fiskarhedenvillan för paret Henningson var Anders pappas ”fel”.

– Min pappa Rolf, som är snickare, tipsade oss om Fiskarhedenvillan som han hade positiva erfarenheter av. Vi tittade då lite närmare på husen och kunde bara hålla med. Vi hittade snabbt flera modeller som vi tyckte om.

På egen hand  

Det där med att Anders aldrig skulle bygga hus blev alltså ingen sanning. Det blev i stället totalt annorlunda eftersom familjen dessutom valde att göra det mesta på egen hand.

– Vi beslöt oss för att vi tyckte det var värt en ordentlig arbetsinsats för att få ner priset. Men nu så här i efterhand tycker både Johanna och jag att vi tog i för mycket. Vi skulle ha köpt mer hjälp. Man ska vara medveten om att all kraft, energi och tid går åt till husbygget. Som tur var hjälpte pappa till oerhört mycket, utan honom hade det inte gått.

För Anders och pappa Rolf tog det åtta månader att få huset klart. Familjen har hunnit bo i huset i tre år och har nu, när trädgård och veranda är klara, äntligen kunnat börja njuta av sitt fina hus. Planlösningen passar familjen utmärkt, förutom att de tycker att tvättstugan är för liten.

– Det är svårt att veta innan man bygger, men mitt tips är att göra en ordentlig tvättstuga för det krävs yta för att ta hand om tvätt. Badrum är också sådana utrymmen som lätt kan bli för små. Vi gjorde en extra takkupa och fick på så sätt ett extra stort badrum på övervåningen. Ett bra beslut, det blev verkligen en höjdare.